Toți șoferii de mașini pe benzină și motorină, afectați: se întâmplă la pompă, iar petrolul e de vină
Incertitudinea creează probleme pentru industria petrolieră, de altfel prețul petrolului continuă să fluctueze din cauza tensiunilor din Europa.
Prețul țițeiului a recuperat o parte din scăderea de peste 2% a comerțului cu Asia, după ce rebelii susținuți de ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale de la Kiev că bombardează teritoriul cu mortare.
Țițeiul american West Texas Intermediate se tranzacționa în scădere cu 0,7%, la 92,98 dolari pe baril, după ce mai devreme a scăzut cu peste 2%.
Țițeiul Brent se tranzacționa cu 0,6% la 94,2 USD, după ce mai devreme a scăzut cu peste 2%.
Rebelii susținuți de ruși din estul Ucrainei au declarat că forțele guvernamentale de la Kiev au folosit mortiere pentru a ataca teritoriul, încălcând acordurile menite să pună capăt conflictului, a declarat agenția de presă de stat rusă RIA.
O escaladare a conflictului din Donbass ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident. Rusia a adunat peste 100.000 de soldați aproape de granița cu Ucraina, iar Occidentul a amenințat Moscova cu noi sancțiuni dacă va ataca.
Petrolul s-a prăbușit mai devreme, după ce Franța și Iranul au declarat că părțile sunt mai aproape de un acord pentru salvarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale, compensând tensiunile asupra Ucrainei.
O piață volatilă
„Veștile pozitive din negocierile nucleare dintre SUA și Iran oferă o ușurare atât de necesară prețurilor globale ale petrolului, deoarece posibilitatea unor noi livrări de țiței reduce deficitul cererii și ofertei”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreședinte senior al companiei de consultanță Rystad Energy.
Franța a declarat că o decizie privind salvarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale mai este la doar câteva zile și că acum îi revine Teheranului să facă alegerea politică, în timp ce Teheranul a cerut puterilor occidentale să fie „realiste”.
Piețele petrolului au fost dominate în ultimele săptămâni de postura amenințătoare a Rusiei față de Ucraina, cu îngrijorarea că întreruperile aprovizionării de la principalul producător pe o piață globală strânsă ar putea împinge prețul petrolului la 100 de dolari pe baril.
Anunțul Rusiei privind retragerea parțială a trupelor din apropierea Ucrainei la începutul acestei săptămâni a fost contracarat de avertismentul guvernelor occidentale că Rusia își construiește prezența militară în apropierea graniței cu Ucraina, menținând tensiunea.